Wednesday, May 27, 2020
Home Page Testimonies About Us Supporting Us Photos Videos Newsletters english Upcoming projects Contact Us

Hosea Ministry International

Uutiskirje
20.11.2014

anne_photo_201302a.jpg
UUTISKIRJE

MARRASKUU

2014


UUTISKIRJE MARRASKUU 2014

Heippa, ystävät!


Rakkain terveisin,

Anne

Jälleen kerran olimme saapumassa Filippiineille samaan aikaan kuin uusi supertaifuuni. Taifuuni Nuri oli jo iskemässä saarille, mutta jäikin pyörimään merelle ja keräämään voimia iskuunsa, minkä jälkeen se yllättäen päätti kääntää suuntansa kohti Japania. Kiitos teille kaikille esirukouksista – uskon, että niiden takia myrsky ei tehnyt suurempaa tuhoa vaan muuttui Beringin merellä trooppiseksi myrskyksi, joka jäi pyörimään meren ylle.

Taifuunit ovat arvaamattomia liikkeiltään, mutta täydellinen suunnanmuutos on harvinainen. Tällä kertaa kyseessä oli suuri varjelus, sillä viimekertaisen supertaifuunin Haiyanin seurauksista kärsitään vieläkin. Monet ihmiset pahimmin kärsineillä alueilla asuvat edelleenkin kaduillaja koettavat kerätä kaikkea irtotavaraa ja pellinpaloja suojakseen.

Monista perheistä kuoli isä, ja myrsky tuhosi myös ihmisten työpaikat. Perheen elatus on jäänyt äitien harteille maassa, jossa ei ole riittävästi työtä eikä sosiaaliavustuksia. Kun perhe pitää silti syöttää jotenkin, on tuhoalueille syntynyt prostituutiota, sillä äitien on ollut pakko myydä itseänsä saadakseen lapsilleen ruokaa. Tämä on julkinen salaisuus, jonka olemassaolon viranomaiset kieltävät, koska eivät pysty auttamaan hädänalaisia. Sydän särkyy tällaisesta, mutta kukaan ei tuomitse äitejä, sillä muutakaan toimeentuloa ei heillä ole.

carnov2014a.jpg

Hosealle lahjoitettu auto

Marraskuu on taifuunien aikaa, mutta meitä säät suosivat, ja matkantekoa helpotti Hoseallesuomalaisten lahjoituksilla ostettu auto,Mitsubishi Adventure vuosimallia 2007. Ajettuja kilometrejä siinä oli vain 60000, ja auto oli briljantissa kunnossa. KIITOS KAIKILLE AUTOMIEHILLEja monille muille, joiden sydän heltyi asialle, sekä keräyksen organisaattoreille. Auto ehdittiin hankkia juuri ja juuri ennen matkaa, ja monta asiaa olisi jäänyt tekemättä ilman sitä. Pastori Sonio ei ole lakannut hymyilemästä vaan on vieläkin pökerryksissä siitä, miten Herra vastaa rukouksiin, vaikka ne salassa lausutaan. Kuinka paljon helpompaa onkaan nyt evankeliumin julistus saarilla!

Ensimmäinen matka tehtiin autolla Manilasta Montalbaan, jonne on perustettu uusi Hosea-seurakunta. Se on vasta viisi kuukautta vanha, mutta kasvaa nopeasti. Seurakuntalaiset olivat niin innoissaan tulostamme, että ottivat päivän vapaata työstä vain tullakseen kirkkoon. Tällaista intoa pitäisi saada vähän länteenkin... Myöhästyimme tunnilla Manilan liikenteen tähden, mutta kansa odotti uskollisesti luottaen siihen, että kyllä ne sieltä tulevat, kun kerran lupasivat.

peoplenov2014a.jpg groupphotonov2014a.jpg

Ulla and Birgit

Hosea koululaisia

Matkamme aikana syntyi toinenkin uusi seurakunta. Meillä on nyt kuusi Hosea-seurakuntaa, koulujen lisäksi:
1. Pääkirkko Hosea Mamburao
2. Mangya-kirkko Bulalacaossa, joka on kasvanut vuodessa 100:lla jäsenellä
3. Montalban Ritzal
4. San Vincente, Sablayan
5. Talaba'an
6. Kastila

Tahtimme oli tiivis, koska koulujemme perustamisjuhla oli jouduttu jakamaan kolmelle eri paikkakunnalle, kun meitä on jo niin iso joukko, ettemme mahdu yhdellä kertaa suuriinkaan tiloihin. Koulukkaat olivat jälleen iki-ihania ohjelman esittäjiä. Saimme myös Mamburaon lentokentän omistajan joukkoineen marssisoittajiksi, koska kapteenin lapsi on koulussamme. Lentäjät olivat muodostaneet orkesterin, jossa lentokoulun kapteeni soitti trumpettia ja mukana olivat myös saksofonin soittajat ja rumpalit. Ei sen komiammin olisi koulukkaiden ja vanhempien marssi läpi kaupungin voinut käydäkään! Etenimme kovalla metelillä ja kolinalla kaupungin aukiolle.

Ainoa hämmennyksen aihe oli kahden ison sotilasajoneuvon Humveenilmaantuminen marssin aikana eteemme.

vehicle1nov2014a.jpg

Armeija paikalla

Jonkin aikaa kummastelin, mistä ne putkahtivat ja miksi, sillä aseellisten panssariajoneuvojen ilmaantuminen paikalle ei ole jokapäiväistä. Methusela totesi, ettei hänkään ole tuommoisia nähnyt Mamburaossa. Sotilailla oli selkeästi ollut jokin tehtävä, josta he olivat tulossa. Pian tuokin selvisi. Palaussa, 30 kilometrin päässä Mamburaosta, olivat NPA-terroristit kaapanneet kaupunginjohtajan panttivangikseen, ja huhut kertoivat, että panttivankeina oli myös kaksi poliisia. Tämän vuoksi armeija siis tiukensi otteitaan.


NPA:lla on tapana ottaa oikeus omiin käsiinsä, jos asiat eivät mene heidän mielestään kohdalleen. Köyhä kansa pyytää tältä järjestöltä oikeutta, jos sitä ei muulla tavalla saa. NPA lähettää kolme varoitusta, ja jos varoituksen saajat eivät edelleenkään usko ja vaihda maisemaa, heidän matkansa kulkee hautuumaalle. Tavallisesti varoitus tehoaa. No, pitihän tämäkin hässäkkä kokea, sillä en ikinä onnistu olemaan paikalla ilman jonkinlaista kriisitilannetta. Ne aivan kuin liimautuvat puseroon, muuten pääsisin kai liian helpolla. Sotilaiden tarkastuspisteitä oli myös lisätty teiden varsille. Jos ei muuta, niin ainakin oli turvallista matkustaa, kun aseistettuja kavereita oli siellä täällä ikään kuin varoituksena.

Iloitsimme myös Bulalacaon seurakunnastamme alkuperäisheimon luona. Vaatimaton kirkko täyttyi mangya-heimosta. Matkatoverini Ulla Kilpiö Suomesta ja Birgit Majoinen Australiasta olivat liikuttuneita heimosta, jonka näkivät ensi kertaa. He voivat kirjoittaa omasta matkakokemuksestaan, kun ehtivät. Kiitokset Ullalle ja Birgitalle! He tekivät superhyvin osuutensa, olivat upeita matkakumppaneita ja sopeutuivat kaikkiin tilanteisiin, jotka eteemme tulivat.

churchnov2014a.jpg

Montalban sr'n jäseniä


Mangyat olivat rohkeasti muodostaneet kuoron keskuudestaan ja tehneet jopa laulun. Meillä on nyt yli 40 aikuisopiskelijaa koulussamme. Ikä vaihtelee nuorista aikuisista vanhuksiin. He sanoivat, että ensi kertaa he pystyvät nyt äänestämään itse vaaleissa. Sitä ennen heille annettiin vain äänestyslippu, johon muut kirjoittivat, mitä halusivat, sillä mangyat eivät osanneet itse kirjoittaa.

Kun mangya-koulukkaamme esittivät laulun, olin kirkkomme takaosassa ja huomasin neljä pikkuista piileskelemässä penkkien välissä. Opettajamme sanoi, että he ovat koulukkaitamme, ja meni kysymään, mikseivät he ole muiden lasten mukana. Yksi selitti itkien, etteivät he voi esiintyä, kun on niin NÄLKÄ. Minulle oli yllätys, että lapset olivat jo 6-vuotiaita, sillä he näyttivät 2-vuotiailta, laihoilta, luisevilta ja pieniltä. Opettajamme Methusela totesi, että heidän kokonsa johtuu aliravitsemuksesta. Sama vaivaa kaikkia heimolaisia: jatkuva ruoan puute pysäyttää kasvun. Toimme Hosea-autollamme säkillisen riisiä ja ruokatarvikkeita ja syötimme joukon kokouksen jälkeen, kiitos jälleen lahjoittajille! Ruokaa teimme niin paljon, että sitä riitti myös ilta-ateriaksi.

buildingnov2014a.jpg foodnov2014a.jpg

Hosea Mangya kirkko

Ruokaa mangyoille


Viime keväänä Hosea järjesti suuren lääkintämission mangya-heimolle. Jätimme myös jonkin verran lääkkeitä paikalliselle pastorillemme, jotta heimo saisi apua myöhemminkin. Pastori kertoi, että mangyat hakevat apua jopa öisin, koputtavat oveen hädissään ja kerjäävät lääkkeitä. Avun hakijoita tulee myös muista heimoista, ja näillekin hädänalaisille on lääkeapuajouduttu antamaan, sillä on tosi hankalaa käännyttää sairas ihminen pois ovelta. Nyt keräämme jälleen uutta lääkemissiota varten varoja. Sen pitäisi toteutua ensi vuoden puolella.

cookingnov2014a.jpg

Ruokaa mangyoille


Ihmettelin, missä ovat mangya-heimomme varvastossut, jotka lahjoitettiin heille viime vuonna, sillä huomasin suurimman osan kävelevän jälleen paljain jaloin. Pastori kertoi nauraen, että mangyoilla on erityinen kävelytyyli, ns. kantapääastunta, jonka tähden tossujen pohja kului olemattomiin kantapään kohdalta, ja lopulta vain etuosa jäi roikkumaan varpaisiin. Tämä tarkoittaa siis käytännössä yhtä tossuparia vuodessa. Yhdellä miehellä oli ehjät kengät edelleenkin. Tämä kaveri oli pannut kengät roikkumaan olkapäilleen, ja kun kysyin, miksi hän niin tekee eikä laita läpyköitä jalkaansa, mies totesi: "En minä niitä halua käyttää, muutenhan ne kuluvat. Ja kun ne roikkuvat olkapäällä, muutkin näkevät, että minulla on kengät." Tällä kaverilla siis on ehjät kengät edelleenkin, mutta muilla ei ole”¦ Kukahan tässä oli viisaampi?

Jaoimme myös säkillisen vaatteita. Birgit ja Ulla kävivät ostamassa niitä lisää, ja - niin kuin aina - uudet vaatekappaleet laitettiin entisten, kuluneiden päälle. Heimon logiikkaan ei sovi, että entiset voisi riisua, koska vaatekomero kulkee näin kätevästi mukana. Sama vaatekerta on päällä yötä päivää, ja uusi vaate vanhan päällä lämmittää myös mukavasti öisin vuoristossa. Mitäpä sitä siis turhaan riisumaan entisiä vaatteita. Hintalaput tököttivät myös näkyvästi esillä muutamilla, eihän sitä muutentiedä, että vaate on uusi.

Hosea Kakkonen kalastusaluksemme toimii nyt Oriental Mindoron puolella, ja sitä hoitelee mangya-pastorimme. Näin alus palvelee myös mangya-heimoa. Kalakanta on tällä hetkellä runsaampi Oriental-puolella, koska Indonesian isot kalastusalukset ovat ilmestyneet valitettavasti Occidental Mindoron vesille. Nimitämme niitä tehdaslaivoiksi, sillä ne vetävät verkoillaan merestä kaiken kalan, niin isot kuin pienetkin, emokalat mukaan lukien, ja näin uutta kalakantaa ei enää synny. Paikalliset kalastavat vain kansallisella tavalla harppuunoilla ja ovat aina säästäneet emot. He ymmärtävät luonnon lait ja sen, ettei merta voi kalastaa tyhjäksi. Pienet kalastusalukset eivät pysty häätämään vieraan maan jättilaivoja pois merialueeltaan, ja niin köyhät kalastajat jäävät ilman elantoa.

Hosean väki Filippiineiltä lähettää sydämelliset kiitoksensa lahjoittajille ja esirukoilijoille. He rukoilevat teidän puolestanne, samoin koulukkaamme, joilla on nyt mahdollisuus saada koulutus ja hyvä alku elämälleen. Oli tosi kiva tavata oppilaita ihan ensimmäiseltä vuodelta, jolloin aloitimme koulun Filippiineillä, ja nähdä, että työmme kantaa hedelmää. Koulukkaiden vanhempiakin tulee jatkuvasti uskoon, sillä he käyvät Hosean raamattutunneilla.

Runsaat siunaukset meren saarilta teille,


Anne

 

©2009-2020 Hosea Ministry International Ltd