Wednesday, May 27, 2020
Home Page Testimonies About Us Supporting Us Photos Videos Newsletters english Upcoming projects Contact Us

Hosea Ministry International

Uutiskirje
25.03.2017

img25mar2017news.jpg
UUTISKIRJE

MAALISKUU

2017


UUTISKIRJE MAALISKUU 2017

Heippa jälleen!

Australian lähettimme Trevor Majoinen on palannut Filippiineiltä. Hosea lähetti hänet pitämään opetuslapseuskoulua paikallisille. Mauno Lappalainen Suomen Hoseasta hommasi englanninkielisen opetuspaketin aiheesta, ja Trevor oli juuri oikea mies opettamaan paikallisia, sillä hän on itsekin käynyt olme kuukautta kestäneen opetuslapseuskoulun Havaijilla. Mikään kurssimateriaali ei tietenkään sellaisenaan koole sopiva, vaan se on aina muokattava kohdemaahan sopivaksi. Kurssi oli suuri menestys Mamburaon kaupungissa. Alun perin kurssi oli tarkoitettu Hosea-seurakuntien jäsenille, mutta sali täyttyi myös ulkopuolisista, jotka kaikki olivat innostuneita liittymään mukaan. Tilamme täyttyivät nopeasti.

Opetusohjelmaan kuului myös kristillinen kasvatus. Siihen osallistui Hosea-koulujemme opettajia ja pastoreita sekä opettajia muista kouluista ja myös valtion kouluhallituksen edustaja. Erityisesti iloitsin siitä, että heimokoulujemme opettajat olivat mukana. Pastoreita muistakin seurakunnista liittyi joukkoon. Koskahan Suomeenkin saataisiin tällainen uskovien yhteishenki, niin ettemme aina näkisi toisiamme kilpailijoina vaan ymmärtäisimme yhteistyön voiman! Emme ole sodassa toinen toistemme vaan tämän maailman henkivaltojen kanssa.

imgmar2017imgw01a.jpg
Pastori konferenssi

Mangya-heimojemme opettajien taakka on kaksinkertainen muiden työmäärään verrattuna. He aloittavat työnsä aamuisin jo ennen koulutuntien alkua: ensimmäinen vaihe on etsiä oppilaat puskista ja majoista ja vakuuttaa vanhemmat koulunkäynnin tarpeellisuudesta. Vastauksena on usein, että mitä, vieläkö kouluun pitää mennä, johan lapsi viime viikolla oli tunnilla. Vanhemmat eivät aina ymmärrä, että koulua käydään joka päivä tietyt tunnit. Filippiineillä heimokansalla ei ole koulupakkoa. Ja kun vanhemmat eivät ole koulua käyneet, eivät he aina ymmärrä, mikä merkitys sillä olisi heidän lastensa tulevaisuudelle. Toki meillä on aikuisoppilaitakin heimoista, niitä, jotka todella haluavat nousta tietämättömyydestä ja vaikuttaa itse olojensa parantumiseen.

Olemme kuitenkin vielä kaukana täyden lukutaidon saavuttamisesta. Joskus heimolaiset tuumivat, että mitä sillä taidolla nyt tekisi, kun ei ole kirjojakaan. Useimmat eivät ole eläissään nähneetkään kirjaa tai edes minkäänlaista kuvaa. Elämä soljuu vain oman majan ympärillä pikkuruisessa kyläyhteisössä, ja tämä aiheuttaa ongelmia: sisäsiittoisuutta, sairautta ja puutetta. Opettajamme joutuvat kerta toisensa jälkeen muistuttamaan koulunkäynnin tärkeydestä.

Koska heimot asuvat vuoristossa, kaukana asutuksesta, opettajat joutuvat monsuuniaikoina asumaan heimojen luona, sillä huonot tiet ja polut peittyvät mudasta kulkukelvottomiksi. Tähän työhön tarvitaan siis todella intoa, jotta sitä jaksaa tehdä, ja siksi kunnioitan näitä pioneeriopettajia erityisen paljon. He ovat uhranneet oman mukavuutensa ja vaihtaneet sen alkeellisiin oloihin.

imgmar2017img01ab.jpg
Hosean Mangya heimo koulu

Olen kiitollinen Hosean pastoreista, jotka toimivat mangya-heimojemme kirkoissa opettaen uskon alkeita ja vaeltaen heimokylissä usein tuntien matkojen päässä vain saavuttaakseen heimoja Kristukselle. Elämä on valintoja täynnä, ja he ovat valinneet tämän osan, joka ei monille kelpaa. Kunnioitan myös muita Hosea-pastoreitamme. Heitä on jo 16, ja hekin vaeltavat kylästä kylään evankeliumin tähden tämän päivän apostoleina.

Kouluvuosi lähenee loppuaan. Tässä kuussa vietetään koulujuemme lukuvuoden päätösjuhlaa, ja sitä ennen meillä oli tietokilpailut. Iloitsin oppilaistamme, sillä jo aivan pienet lapset pystyivät vastaamaan vaikeisiinkin kysymyksiin. Olin myös hämmästynyt, kun oppilaamme osaavat jo lukea kahta kieltä, sekä tagalogia että englantia.

imgmar2017imgb01a.jpg imgmar2017imgb02a.jpg
Rakennus miehet ahkerasti rakentaa Rakennus Lähikuva


Motellirakennuksemme edistyy sitä mukaa kun saamme varoja. Ihmettelen, miten pitkälle olemme ehtineet jo vuodessa. Kaupungissa oli jälleen koko saaren virkamiesten koulutustilaisuus. Kaupungin kaikki mahdolliset majoitustilat olivat täynnä, ja suuri osa virkamiehistä jäi ilman majapaikkaa. He tulivat kyselemään koulusta, voivatko majoittua luokkahuoneisiin sen viikon ajaksi, muuta mahdollisuutta ei ole… Jaa-a, olisipa majatalomme jo valmis!

En halua unohtaa Tongan kouluammekaan, sekin on menestynyt. Uusi kouluvuosi alkoi helmikuun alussa, ja opettajamme Dorothy kertoi tämän vuoden oppilasaineksen olevan suureksi osaksi mormonikodeista. Dorothyn kaksi uutta opettajaa tulee Fidzi-saarelta, niin kuin hän itsekin. Dorothyn aviomies kertoi, että eräänä aamuna hän tapasi vaimonsa koululta itkemästä ja kysyi, mitä oli tapahtunut. Dorothy oli vastannut: "Ei mitään, olen vain niin onnellinen, että itkettää." Kulunut vuosi ei ollut helppo, sillä hänen poikansa kävi läpi sydänleikkauksen ja olimme menettää koulurakennuksemme. Koulu oli kiireellisen remontin tarpeessa, koska sen katto vuoti edellisen pyörremyrskyn jäljiltä ja oppilaat joutuivat istumaan sateella kirjaimellisesti ämpärit päässä. Nyt tämä jo naurattaa, mutta silloin koulu oli todellakin hajoamassa käsiin eikä mistään löytynyt uutta rakennusta. Tällaisia epätoivon aiheita oli monta päällekkäin. Kiitos monien lahjoittajien, saimme remonttirahat kokoon, ja yllätyksenä miehiä tuli remonttitalkoisiin myös muista seurakunnista. Wau! Jälleen hyvää yhteistyötä uskovilta! Lisäksi saimme 10 vuoden vuokrasopimuksen ja vieressä olevan tonttimaan käyttöömme.

imgmar2017buckets01a.jpg imgmar2017img01a1.jpg
Katso ämpäri estää sadetta
Tonga Koulu

Australialainen sydänspesialisti "sattumalta" vieraili Tongalla ja otti Dorothyn pojan hoitoonsa. Toki uskovina tiedämme, ettei ole olemassa sattumia, vaan kaikki on Taivaan Isän "hanskassa”. Opettajamme kyynelehti, kun sai kokea tämän. Jumala on näyttänyt huolenpitonsa. Kun Hän antaa tehtävän, Hän vie sen kunnialla eteenpäin, niin että se kasvattaa hyvän hedelmän.

Kiitän esirukouksista, ilman niitä työ ei menisi eteenpäin eikä sitä jaksaisi tehdä. Samoin kiitän jokaista lahjoittajaa. Koulukkaat rukoilevat teidän puolestanne. He ymmärtävät, ettei heidän koulunkäyntinsä olisi mahdollista ilman teitä. Muistakaa myös opettajiamme! Heille työ on myös lähetystyötä. He ovat kieltäytyneet valtion koulujen suuremmista palkoista ja astuneet tuntemattomaan, pienelle palkalle, Kristuksen tähden.

Ensi kuussa järjestämme jälleen lääkintämission. Mukana on Nea Reis Suomesta. Kiitos, Nea, jo etukäteen, että jaksat tulla! Iloitsen, että nuoret ovat saaneet sydämelleen lähetystyön. Näin viestikapula siirtyy eteenpäin.

Siunauksin, Anne

anne-sign.jpg

 

 

Lääkintämissiossa hoideltiin 450 potilasta. Vuokrasimme paikallisen linja-auton

kuljettamaan Gamotin mangya-heimolaisia Bulalacaon heimokirkkoomme, jossa

missio pidettiin, sillä monet lapset ja vanhukset olivat liian heikossa kunnossa

tehdäkseen matkaa jalan. Juuri nyt on flunssa-aika, ja monilla heimolaisilla on myös vikaa keuhkoissa. He asuvat vuorilla risumajoissaan, joissa on kylmää tällä hetkellä. Lisäksi heikko ravinto alentaa immuniteettia, joten kokonainen sairauksien kirjo oli meitä vastassa. Olen todella kiitollinen lääkärille ja hammaslääkärille. He raivasivat kiireiseen aikatauluunsa tilaa varta vasten Hosean lääkintämission tähden.

 

©2009-2020 Hosea Ministry International Ltd